‘Akoestische’ respons dankzij Dynamic Bellows Behavior

De Dynamic Bellows Behavior-technologie van de FR-8xb wordt door accordeonisten beschouwd als een nieuwe mijlpaal voor digitale accordeons. De technologie simuleert namelijk de variërende weerstand van de balg in functie van het aantal simultaan gespeelde noten en het aantal tongen, die tegelijk moeten trillen – een “akoestisch” fenomeen. De luchtdruk in de balg van de FR-8xb wordt, met andere woorden, aangepast aan het aantal simultaan gespeelde noten, wat een beduidend realistischere respons en een vertrouwde controle over de dynamiek mogelijk maakt. En er is nog meer goed nieuws: wie deze nuancering net iets te ver vindt gaan, kan de Dynamic Bellows Behavior-technologie deactiveren om met de bekende V-Accordion-respons te spelen.

Kleurendisplay en intuïtieve bediening

Ook de bediening van de FR-8xb heeft geprofiteerd van de “input” van professionele V-Accordion-gebruikers: het grote kleurendisplay houdt je op de hoogte van de actuele instellingen en het nieuwe bedieningspaneel laat een snelle en doeltreffende bediening via vast toegewezen knoppen en regelaars toe. Aan de 3 nieuwe kinregisters kan je de gewenste functies (bv. register- of User Program-keuze) toewijzen en de betreffende instellingen wijzigen zonder je handen van het klavier c.q. de basknoppen te halen. Het aantal User-programma’s werd trouwens uitgebreid tot 1400, zodat je jouw volledige repertoire kunt “vastleggen”. Het laden van die instellingen gaat eveneens een flink stuk sneller dan ooit tevoren.

Nu écht ‘alles erop en eraan’

De FR-8xb kan volledig autonoom (d.w.z. zonder pedaaleenheid met bijkomende aansluitingen) worden gebruikt. Hij werkt op batterijen en bevat een hoogwaardig versterkingssysteem. Voor het eerst hoeven de batterijen niet meer uit de FR-8xb te worden gehaald om ze op te laden – sluit gewoon de bijgeleverde adapter aan en speel verder tot de batterijen opnieuw geladen zijn. Alle aansluitingen –MIDI, USB en de audio-uitgangen voor de verbinding met een extern versterkingssysteem– bevinden zich nu op het instrument zelf.

Nieuw knoppenklavier

De FR-8xb is voorzien van een compleet nieuw knoppenklavier dat op een pistonachtig mechaniek berust en aanvoelt zoals een “akoestisch” knoppenklavier. De knoppen zijn gemaakt van synthetisch parelmoermateriaal en zien er erg professioneel uit.

Nog meer klanken van wereldformaat

Naast een uitgebreide selectie accordeonklanken van over de hele wereld biedt de FR-8xb meer dan 180 orkest- en percussieklanken voor het opzoeken van nieuwe muzikale oorden. Strijkers, koperblazers, elektrische en akoestische gitaren, koor, kerkorgel, harp, etnische klanken, synthesizers en talrijke drumkits… u vraagt, wij draaien! Daar komt dan nog een Virtual ToneWheel-orgelsectie met virtuele registerschuiven en drie partijen bij: “Upper” (rechterhand), “Lower” (akkoordsectie) en “Pedal” (basknoppen). Ook dit topmodel is uiteraard voorzien van de vier geheugenbanken (telkens 8MB) voor het laden van bijkomende Roland-sounds.

Zones, layers en drums

De FR-8xb biedt een indrukwekkend aantal modes voor het knoppenklavier (rechterhand): Whole”, “Zone”, “High- en Low-mode. In bepaalde gevallen kan je met de rechterhand maar liefst 4 klanken tegelijk aansturen. Ook de linkerhand ondersteunt vanaf heden layers. De programmeerbare “Drum”-functie is dan weer bedoeld voor wie met de linkerhand niet alleen de bas en akkoorden, maar ook meteen de drumpartij wil spelen.

Multi-effectprocessoren en ‘looper’

De FR-8xb is uitgerust met 4 apart programmeerbare multi-effectprocessoren (MFX) – telkens één voor de accordeon-, Orchestra 1-, Orchestra 2- en akkoord-orkestsectie. Elke processor biedt 84 algoritmes waarvan je er telkens één kunt kiezen (sommige algoritmes bevatten twee effecten). De “looper” van de FR-8xb kan voor de live-opname van een accordeon-/bandbegeleiding worden gebruikt, die je dan als basis voor je improvisaties of solo’s kunt hanteren.

Opname en weergave van audio op een USB-geheugenstick

De MP3/WAV-player speelt audiobestanden direct van een USB-stick af, zodat je altijd over een gelikte begeleiding beschikt. Je hoeft de USB-stick maar op de goed snel bereikbare poort op het frontpaneel aan te sluiten en met de vast toegewezen bedieningsorganen het gewenste nummer te kiezen en te starten. Omgekeerd kan je je spel in de vorm van audiodata op de betreffende USB-stick opnemen, wat altijd van pas komt voor leuke herinneringen of om je technische vorderingen te evalueren. Daarnaast is de FR-8xb voorzien van een USB-poort aan de zijkant, die je met je computer kunt verbinden om je instellingen te archiveren, de klanken van je V-Accordion aan te passen of toekomstige updates te installeren.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Beoordeling:

    

Roland FR-8XB-RD: V-ACCORDION

  • Merk: Roland
  • Model:Roland FR-8XB-RD
  • Beschikbaarheid:Op voorraad
  • € 5.250,00

  • Excl. BTW:€ 4.338,84